Ravnateljevo sporočilo učencem in staršem

Upanje je tisto pernato bitje,

ki sedi v duši in poje melodijo brez besed

in prav nikoli ne odneha.

(Emily Dickinson)

 

Dragi naši šolarke in šolarji, spoštovani starši!

Čudne, nenavadne čase preživljamo in tokrat smo, dragi naši učenke in učenci, čisto vsi na istem, saj se prvič  soočamo s povsem novimi izzivi, ki nas povezujejo na povsem drugačen način. Za nami je prvi teden poučevanja in učenja na daljavo in lahko vam samo čestitam in vas pohvalim, saj ste učenje doma vzeli tako zares in s toliko odgovornosti. Ponosen sem na vas, naša šmarška mularija, da pridno sodelujete z vašimi učitelji, ki so se zares zavzeli in se vsak dan trudijo, da vam pripravijo navodila,  dodatne naloge, da vas usmerjajo, spodbujajo, vam odgovarjajo in so vam na razpolago, ko jih potrebujete. Čudoviti ste, ker razumete, da učenje doma niso počitnice, da se trudite in svoje obveznosti delate sproti in odgovorno!

Razumem, da se soočate tudi s prenekatero težavo, da se vam zastavlja nešteto vprašanj, da neizmerno pogrešate svoje prijatelje in sošolce. Vsega tega se zavedam in vas še toliko bolj občudujem, da v svoji otroški in mladostniški razigranosti ohranjate veselje do učenja, ki ga potrjujete z vašimi odzivi učiteljem v obliki skrbno narejenih nalog.

 Ob vsem tem je pomembno, da ne pozabite na svoj prosti čas, ki ga potrebujete bolj kot kadarkoli prej. V objemu cvetoče narave skačite, se igrajte, tekajte, vriskajte, trenirajte, se sprehajajte … Vsak dan si privoščite branje zanimivih pustolovskih, zabavnih, svojih najljubših knjig, stripov, slikanic. Rišite, barvajte, ustvarjajte s papirjem, legokockami, plastelinom, igrajte človek ne jezi se, monopoli, šahirajte, kartajte in se urite v vseh številnih namiznih igrah, ki jih imate doma. Poslušajte glasbo, plešite, pojte. Pomagajte staršem na vrtu, zelenici, v kuhinji, kjer lahko postanete pravi mali šefi. Skrbno si odmerite gledanje televizije na zabavne, poučne in predvsem humorne oddaje in filme, še skrbneje si odmerite igranje računalniških igric in čas na svetovnem spletu izkoristite za klepetanje in povezovanje s sošolci in prijatelji.

Ker vem, da vse to in še veliko več počnete z neusahljivo energijo in smehom, kar tako pogrešam (ker pogrešam seveda vse vas!), vas vabim, da nekaj teh trenutkov delite z nami vsemi. Vsakdo namreč potrebuje kakšno lepo besedo, vzpodbudo, idejo, ki nas kot objem zavije, spodbudi in osreči. Fotografije ali kratke filmčke svojih domačih čisto resnih ali pa povsem smešnih in navihanih dogodivščin, risbic, stolpov iz legokock, kuharskih mojstrovin, cvetličnih gred in vsega, kar nastaja in kar živite pri vas doma in bi želeli deliti z nami, pošljite na moj elektronski naslov bojan.juras@guest.arnes.si, saj bom poskrbel, da si bodo to lahko ogledali vsi na naši šolski spletni strani. Tako bomo skupaj lahko spodbudili drug drugega, si izmenjali ideje, se povezali in z deljenjem svojih srečnih trenutkov morebiti drug drugemu polepšali kakšen dan, ko ostajamo doma.

Dragi učenke in učenci, naj vas spodbudim tudi k temu, da mi napišete tudi o svojih morebitnih težavah, ki so se pri učenju na domu pojavile v prvem tednu našega dela od doma. Čeprav smo stopili v stik čisto z vsemi, se zavedam vseh sprotnih težav, ki so nastajale zaradi preobremenjenosti nepripravljenih sistemov, ki smo jih z vašimi učitelji odpravljali sproti. V novem tednu bodo učitelji navezali stik z vami še preko drugih programov in aplikacij, saj iščemo vedno nove poti inovativnega učenja na daljavo. Napišite, če ste z delom za šolo preveč ali premalo obremenjeni, da bomo skupaj našli boljše rešitve, napišite, če še imate težave z opremo, z nekaterimi smo se namreč že dogovorili, da organiziramo potrebno pomoč.

Spoštovani starši, seveda se iskreno iz srca zahvaljujem tudi vam, saj brez vašega skrbnega dela, nežnega, a odločnega posredovanja in nadzora učenje na domu ne bi bilo mogoče. Ob vseh skrbeh, ki jih prinašajo izzivi teh težkih časov, vam je naložena še ta na(d)loga, ki vas mnoge zelo obremenjuje, česar se nadvse zavedam. Verjemite, da se z učitelji trudimo, da bi bilo delo učencev kar se da samostojno in učinkovito. Vesel bom vaših povratnih informacij, s pomočjo katerih bomo lahko šolsko delo na domu skupaj oblikovali še ustrezneje. Vabim vas k odzivu na delo v prvem tednu, saj bomo le tako lahko kaj spremenili, izboljšali, dodelali, opustili. Preko elektronske pošte mi lahko zapišete vsa vprašanja in težave, s katerimi se soočate ali jih rešujete. Zagotavljam vam, da čeprav nihče ne more vedeti, v katero smer se bodo obrnile stvari, zaenkrat ni nobene realne podlage za podaljšanje šolskega leta, saj delo teče in je ustrezno evidentirano. In čeprav vas morebiti oplazijo dvomi, je potrebno, da zaupate svojim otrokom in da zaupate nam, saj bomo le skupaj in povezani uspeli prebroditi ta nenavaden čas. Predvsem pa vzemite to, da otroci ostajajo doma, kot neprecenljiv čas, s katerim se je za trenutek v preobremenjenosti in prevelikem hitenju ustavil ta naš svet. Poskušajte ta dragoceni čas izkoristiti v njegovem najboljšem možnem vidiku, povežite se svojim otrokom na način, ki vam je v siceršnjem hitenju odvzet. Smejte se, pojte in skačite z njimi v čudovito prebujajoči se naravi, naučite jih vsega tistega, za kar ni bilo doslej nikoli časa, dovolite jim, da vam pomagajo pri delu v in okrog doma, uživajte v povezanosti z njimi, urite jih v prostočasnih dejavnostih vaše mladosti, da bodo karte, šah in figurice najrazličnejših zaprašenih namiznih iger zopet oživele in da bodo ekrani tablic in telefonov v prostem času ravno zaradi njih ostali ugasnjeni. Predvsem pa jim preženite vsako temno misel, saj je nenazadnje učenje na domu lahko ob primerni organizaciji in pozitivnem pristopu prav zabavno in učinkovito. V to sem prepričan, zato vas še naprej vabim k strpnemu in uspešnemu sodelovanju ter vas tudi v drugem tednu učenja na daljavo prosim za vašo pomoč.

In ja, dragi naši šolarji, čaka nas že drugi teden šolskega dela na daljavo, ki nas bo vse skupaj postavilo pred nove izzive. Upam si trditi, da bomo tudi pred temi uspešni, predvsem pa ob skupnem prizadevanju boljši, pametnejši in bogatejši. Ostanite doma, predvsem pa ostanite zdravi vi in vsi vaši domači!

Želim vam vse dobro, predvsem pa veliko veselja in upanja – tega pernatega bitja,

ki sedi v duši in poje melodijo brez besed in prav nikoli, NIKOLI ne odneha.

Vaš ravnatelj Bojan Juras

(Visited 188 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost