“NA KOROŠKEM JE FAJN” – INTERDISCIPLINARNA EKSKURZIJA SEDMOŠOLCEV

V petek, 16. 6. 2023, so sedmošolci preživeli dan na Koroškem. Najprej jih je pot vodila do Mežice, kjer so se s pravim rudarskim vlakom odpeljali v podzemlje Pece in si ogledali tamkajšnji rudnik svinca in cinka. Spoznali so težko življenje rudarjev ter načine rudarjenja in rudarsko opremo, ki so jo rudarji uporabljali v različnih zgodovinskih obdobjih, od začetkov pred 350 leti do zadnjih dni rudarjenja v preteklem stoletju.

Pot so nadaljevali do domačije Prežihovega Voranca – Lovra Kuharja. Pri hiši jih je pričakala vodička, ki jim je na kratko predstavila življenje in delo našega pisatelja. Z ogledom spominskega muzeja so se sedmošolci  seznanili, kakšno je bilo življenje nekoč.

Sledil je obisk Muzeja železarstva – Štauharija v Ravnah na Koroškem. Skozi bogato muzejsko gradivo, ohranjene naprave in stroje, različne proizvode, predmete iz različnih področij življenja rudarjev, fotografije in dokumente, so spoznali način življenja železarjev ter železarsko in jeklarsko dediščino Koroške in Slovenije.

Interdisciplinarno ekskurzijo so zaključili z vodenim ogledom Slovenj Gradca, kjer jih je prijetno osvežilo tudi nekaj dežnih kapelj. Vodič  jih je seznanil s srednjeveško zgodovino mesta in jim pokazal nekatere zanimivosti in znamenitosti mesta. Končno pa je prišel tudi čas za dolgo pričakovani oddih ter sladoled.

Polni prijetnih vtisov, v trajnem spominu jim bo gotovo ostala zanimiva vožnja z rudarskim vlakom, in z zavedanjem, kako drugačno življenje živimo danes, so v popoldanskih urah zaključili še en dan, ki jim bo ostal v prijetnem spominu. Foto

Darja Kugonič

(Visited 83 times, 1 visits today)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost